VÄRLDSBUTIKERNAS NYHETSBREV nr 4 2010

Etikett:

- VBRH ERBJUDER WORKSHOP OM VARUMÄRKE OCH MARKNADSFÖRING
- FAIR TRADE KIOSK - HÅLLBART ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN
- KLIMATKAMPANJEN RULLAR VIDARE
- KANSLIET ÄR FÖRSTÄRKT MED EN KANSLICHEF
- RAPPORT FRÅN STYRELSEN
- VAD HÄNDER I WFTO?
- VBRH KOMMER FINNAS PÅ FAIR TRADE FORUM

--------------------------------------------------
VBRH ERBJUDER WORKSHOP OM VARUMÄRKE OCH MARKNADSFÖRING
------------------------------------------------------
I affärsutvecklingsprojektet har vi nu nått fram till tredje och sista workshopen för året. Under två inspirerande dagar talar vi om varumärke och marknadsföring!

Hur gör man för att synas och höras i mediebruset? Hur kan Världsbutikerna som enskilda butiker, i ett regionsamarbete eller som organisation jobba med PR och lobbying? Vad är värdet av ett starkt varumärke? Med oss har vi Caroline Peterson - Camino magasin, Maria Hazard - Westander PR Byrå, Andreas Remling - konsult Preera och fd VD Velour samt Johanna Tangnäs - projektsamordnare och anställd på Världsbutikernas kansli. Intressanta inspiratörer med mycket samlad erfarenhet och kunskaper på området.

Är du intresserad av affärsutveckling? Är du entreprenör som ser möjligheter att bedriva affärsverksamhet inom rättvis handel? Vi upplåter ett fåtal platser även till er som inte är medlemmar i VBRH.

Låter det intressant? Skicka er intresseanmälan till martina@varldsbutikerna.org

Vi ses i Stockholm 17/9 och Malmö 24/9!

/Martina Bozic

----------------------------------------------------
FAIR TRADE KIOSK - HÅLLBART ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN
----------------------------------------------------
En Fair Trade Kiosk är en mobil säljenhet som kommer att återfinnas i landets gymnasieskolor och i vilken elever kommer att sälja rättvist handlade produkter och parallellt bedriva informationsarbete kring rättvis handel. Förutom den mobila säljenheten så får lärarna vid skolan även en handbok innehållande studievägledningsmaterial, pedagogiska övningar och många andra bra tips på hur de kan göra rättvis handel till en del av den redan etablerade undervisningen.

Detta ungdomsprojekt är ett samarbete mellan lokala världsbutiker och skolor i deras respektive städer. Skolkiosken blir världsbutikens förlängda arm, vilket både ger dem en ytterligare försäljnings- och informationsarena för sina produkter samt en ökad interaktion med ungdomar. Nyfikna? Projektet kommer att presenteras vid Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 24 september, kl. 10.30-11.00 på Stora scenen vid Internationella torget. Om ni inte har möjlighet att närvara där så är ni varmt välkomna att maila (henrietta@varldsbutikerna.org) eller ringa (072-220 55 57) mig för mer information.

/Henrietta Eurenius

-----------------------------
KLIMATKAMPANJEN RULLAR VIDARE
-----------------------------
Årets WFTDay blev en succé! 24 st av landets 40 butiker genomförde tillsammans 46 aktiviteter. Såväl kreativitet som glädje präglade eventen och vi från Världsbutikernas riksförening riktar ett stort tack till er butiker för er fina insats för rättvis handel!

Till er som inte hade möjlighet att genomföra en aktivitet under WFTDay – ingen stress. Det finns fortfarande gott om tid att vara en del av vår pågående klimatkampanj. Via vår hemsida finner ni såväl produkt- som producentinformation kring årets kampanjprodukter. Använd gärna detta i era butiker och sprid informationen vidare till era kunder.

Att konsumera rättvist handlade produkter har en mycket positiv effekt på vårt klimat – det lyfter såväl människor som deras närmiljö ur ohållbara levnadsförhållanden!

En annan positiv effekt av rättvis handel är demokratiutveckling. Detta kommer att lyftas fram av Forum Syd genom att våra producenter WISH i Nepal kommer att finnas med som ett gott exempel i Forums Syds satsning "100 resultat för demokrati!". Vårt resultat kommer att publiceras den 8 september på deras hemsida, www.forumsyd.org.

/Henrietta Eurenius

---------------------------------------
KANSLIET ÄR FÖRSTÄRKT MED EN KANSLICHEF
---------------------------------------
Jag heter Maria Lövström och jag började den första 1 augusti som kanslichef på Världsbutiken för Rättvis Handel. Det känns som ett mycket roligt och stimulerande arbete. Det är dessutom mycket priviligeranda att få arbeta med så viktiga saker som Rättvis Handel.

Jag kommer tidigare från den kommunala sektorn men har haft intresset för Rättvis Handel under många år. Privat så lever jag med min familj på landet i Marks kommun.

Vi är nu under hösten två andställda på kansliet i Göterborg förutom mig så jobbar även Johanna Tangnäs på kontoret. Detta innebär att det för det mesta finns någon som svarar när ni ringer. Ni kan nå oss på telefonnummer 031-22 45 18 eller via mail:
johanna@varldsbutikerna.org
maria.lovstrom@varldsbutikerna.org

/Maria Lövström

----------------------
RAPPORT FRÅN STYRELSEN
----------------------
Styrelsen träffades under Åsa folkhögskolas sommarkurs för ett par veckor sedan och diskuterade bl.a. ansökningarna inför det kommande året. Ansökningar om pengar till Forum Syd, Konsumentverket m.fl. är ju en förutsättning för att vi ska kunna driva de projekt med anställda, som vi informerar om i detta nyhetsbrev, och självklart vill vi kunna fortsätta erbjuda dessa tjänster till våra medlemmar även i fortsättningen.

Tyvärr har styrelsen drabbats av ett par avhopp sedan sist. Jag utlovade ju en närmare presentation av Erica Högsborn i detta nyhetsbrev, men tyvärr är inte detta aktuellt då hon meddelat att hon inte har möjlighet att fortsätta i styrelsen. Även Elin Lindberg, som blev vald till kassör och som ni också lärde känna i förra nyhetsbrevet, har meddelat sitt avhopp. Valberedningen jobbar därför på högvarv med att hitta lämpliga ersättare!

Ulrike Deppert kommer dessutom under det kommande halvåret att följa styrelsearbetet på distans då hon har fått en praktikplats i Zambia.

/Sofia von Post

------------------
VAD HÄNDER I WFTO?
------------------
WFTO Europas årsmöte och konferens har flyttats fram till 19-21 oktober 2010. Dessutom kommer WFTO Europa detta år vara värd för WFTO Global årsmöte, vilket äger rum p.m. 21 oktober. Konferensen som förbereder årsmötena kommer huvudsakligen ägnas åt WFTO produktmärkning (SFTMS) och organisationsstruktur d.v.s. fortsättning av regionaliseringen. Den offentliga sektorns stöd till Fair Trade kommer att vara tema för WFTO –konferensens inledande dag; workshops och rundabordssamtal med representanter från lokala myndigheter (Spanien, Italien, Ungern, Belgien).

Håll utkik efter ny information om WFTO Global från Therese Skoglund på nätverkets hemsida

/Mona Bengtsson

------------------------------
VBRH FINNS PÅ FAIR TRADE FORUM
---------------------------
Fair Trade Forum i Örebro närmar sig med stormsteg och programmet har börjat ta form. Bl.a. kommer vår egen Henrietta Eurenius presentera sitt projekt Fair Trade Points närmare och du kommer kunna se hur kioskerna faktiskt ser ut. Therese Skoglund och Johanna Tangnäs kommer att prata om märkning av hantverk som är en pågående process inom WFTO. För den senaste informationen om forumet kika in här.

/Sofia von Post

---------------------------------------------------------------------------
HAR DU NÅGOT SOM DU VILL DELA MED DIG AV TILL NYHETSBREVETS LÄSARE? ELLER FÖRSLAG PÅ NÅGOT DU SKULLE VILJA LÄSA OM? e-posta då dina tankar och idéer till info(at)varldsbutikerna.org. Nästa nummer kommer i oktober.

Sprid gärna innehållet i detta nyhetsbrev men ange alltid källan.